Musik och politik går hand i hand?


Tävlingen i musik – Eurovision Song Contest – sätter snart i gång igen, denna gång i Stockholm efter att Måns Zelmerlöw vunnit med låten “Heros”. En fråga som ständigt finns är frågan om musik går hand i hand eller om det går att tävla i musik utan att det finns några politisk agenda.

Allt sedan tävlingen startade 1956 i Lugano i Schweiz som ett slags fredsbevarande projekt har det funnits regler för tävlingen och nya regler har tillkommit (som att inga klädbyten får ske efter repetitionerna, vilket infördes i samband med Lindfors kjolchock) och regler har förändrats i samband med att Europa utvidgats i början av 1990-talet och att liveorkestern avskaffades i slutet av 1990-talet. Samtidigt som det finns låtar som diskvalificerats på grund av politiskt innehåll (2009 då Georgien valt låten We don´t want put in), så finns det låtar som kan uppfattas både normativt och deskriptivt utifrån olika aspekter som heterosexualitet i relation med andra sexualiteter (som inte alltid är lagligt, som homosexualitet i exempelvis Ryssland) och könsroller mellan män och kvinnor.

>>> Beställ din musik på www.cdon.com på album eller som download! <<<

Språk i musik påverkar

Just när det gäller Ryssland och deras deltagande i festivalen Eurovision Song Contest har stundtals ifrågasatts med hänsyn till landets syn till exempelvis homosexualitet. Att sexualiteter ifrågasätts är ett konkret exempel på att politik kan påverka musiken på olika sätt. Det finns länder som ständigt har duo som består av en man och en kvinna och där de sjunger om att de älskar varandra samt det finns länder som har bidrag med transvestiter (som Österrike 2014 och Slovenien 2002). Detta kan tyda på att politik och sakfrågor kan påverka musiken och Eurovision Song Contest och dessutom gör det på olika sätt. Ryssland är inget undantag i sig när det gäller sitt deltagande och när det gäller sångers innehåll. Artisten Dima Bilan som deltog för Ryssland 2006 och 2008 sjöng kärlekssånger med en heterosexuell touch.

I år röstade Zlatan-Frans fram som Sveriges representant för tävlingen. Han kommer vara direktkvalificerad till finalen och kommer, tillsammans med Big 5 (de fem länder som bidrar mest ekonomiskt till tävlingen), att bidra till en musiktävling på cirka fyra timmar inklusive omröstning och förmodligen kommer det finnas låtar och sångtexter som är eller kan uppfattas som politiska på olika sätt.

Förmodligen kommer frågan om politik och musik går hand i hand att alltid finnas, oavsett om det är i samband med Eurovision Song Contest eller i samband med en konsert med Rihanna, Madonna eller Bruce Springsteen. Att musiken och dess sångtexter kan påverka, direkt eller indirekt, är något som alltid kommer finnas – detta för att språket, dess språkbruk och ords explicit- eller implicitgörande alltid kommer vara en del av en politisk vilja till att förändra eller bevara.
musik - Husein Kachmar
Allt har en politisk agenda, även musiktävlingar.
Detta framgår bland annat av Sveriges Television som arrangerar årets europeiska musiktävling. Själv vill jag bara konstatera att tävlingens final kommer äga rum nästa lördag (den 14 maj) med delfinaler tidigare under veckan. Det kommer förmodligen att finnas flera olika löpsedlar med rubriker som “Rätt låt vann” och “Fel låt vann” – beroende på vilken tidning som du ser och vilken politisk agenda som finns hos den som sätter rubriken. Oavsett vilket så kan jag se tävlingen som en marknadsföringskanal för den som så önskar – vilket kan ses som en politisk agenda i sig.

Lämna en kommentar